Dieta bezglutenowa

Celiakia to alergia na gluten, która uniemożliwia spożywanie pokarmów pochodzenia zbożowego. Jeśli będą one spożywane przez chorą osobę, zaprowadzi to do zaniku kosmków jelitowych, a co za tym idzie, pojawią się poważne problemy kliniczne.
Dieta bezglutenowa nie zawiera zazwyczaj pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa oraz produktów, w których znajdują się ich śladowe ilości. Choroba jest dużym utrudnieniem w ułożeniu zbilansowanej diety, której zazwyczaj podstawą są produkty zbożowe. Istnieje jednak wiele produktów, które nie zawierają glutenu i można z ich pomocą ułożyć smaczny i pożywny plan żywieniowy dla całej rodziny. Co można jeść? Samodzielnie przetwarzane mięsa, ryby i jaja, świeże mleko i nieprzetworzony ser biały, a także własnej roboty jogurty, o wiele smaczniejsze od tych gotowych. Należy zrezygnować z majonezów i gotowych sosów, które zawierają gluten, jednak samodzielnie przygotowane całkowicie nadają się do spożycia. Ograniczenia są stosunkowo niewielkie, bo możemy też jeść na co dzień zarówno warzywa mrożone, jak i świeże – dotyczy to również warzyw strączkowych. Choroba zmusza jednak do rezygnacji ze smażonych i panierowanych warzyw, fasoli w puszkach i wegetariańskich dań typu kotlety sojowe.

Dodaj komentarz